Risk Factors for Underweight in Toddler Age 12-59 Months
DOI:
https://doi.org/10.52221/nuri.v3i1.801Keywords:
risk factor, toddler, underweightAbstract
Introduction: Underweight toddlers are conditions where a toddler's weight does not correspond to his or her proper age, which can then affect the growth and development of toddlers. Objective: This study aims to determine the risk factors for underweight in toddlers aged 12-59 months in Cikunten Village, Singaparna District, Tasikmalaya Regency.. Method: The research method used was an observational study with a case control design. The total sample was 82 toddlers (41 cases, 41 controls). The control sampling technique uses a 1:1 matching technique with simple random sampling. The instruments in this study used a characteristics questionnaire, Clean and Healthy Living Behavior (PHBS) household questionnaire, SQ-FFQ form and food photo books for nutritional adequacy levels. Result: The results of analysis using chi-square and OR show that the risk factors for underweight in toddlers aged 12-59 months in Cikunten Village, Singaparna District, Tasikmalaya Regency were family income (p-value 0.001; OR 5.56), history of infectious diseases (p-value 0.033; OR 3.23), energy adequacy level (p-value 0.000; OR 6.59), carbohydrates (p-value 0.000; OR 5.84), protein (p-value 0.003; OR 4.54), and fat (p -value 0.000; OR 5.87), as well as household PHBS (p-value 0.002; OR 5.1). Conclusion: Low family income is at risk 5.56 times, history of infectious diseases 3.23 times, low energy adequacy level 6.59 times, carbohydrates 5.84 times, fat 6.87 times, protein 4.54 times, and household PHBS 5.1 times regarding the incidence of underweight in toddlers aged 12-59 months in Cikunten Village, Singaparna District, Tasikmalaya Regency.
References
Adriani, M., & Wirjatmadi, B. (2016). Pengantar Gizi Masyarakat. Jakarta: Kencana.
Amellia, R., & Wahyani, A. D. (2020). Hubungan Perilaku Keluarga Sadar Gizi (Kadarzi) Dan Perilaku Hidup Bersih Sehat (PHBS) Dengan Status Gizi Balita 24-59 Bulan. Jurnal Ilmiah Gizi Dan Kesehatan (JIGK), 2(01), 18–22. https://doi.org/10.46772/jigk.v2i01.255
Anwar, K., & Setyani, L. I. (2022). Hubungan Perilaku Pengelolaan Air Minum dan Tingkat Kecukupan Zat Gizi Makro dengan Status Gizi Balita. Amerta Nutrition, 6(1SP), 306–313. https://doi.org/10.20473/amnt.v6i1sp.2022.306-313
Aprizah, A. (2021). Hubungan karakteristik Ibu dan Perilaku Hidup Bersih Sehat (PHBS)Tatanan Rumah Tangga dengan kejadian Stunting. Jksp, 4(1), 2021.
Cono, E. G., Nahak, M. P. M., & Gatum, A. M. (2021). Hubungan Riwayat Penyakit Infeksi dengan Status Gizi pada Balita Usia 12-59 Bulan di Puskesmas Oepoi Kota Kupang. Chmk Health Journal, 5(1), 16.
Febriani, E., Wahyudi, A., & Haya, M. (2019). Pengetahuan Ibu dan Asupan Zat Gizi Makro Berhubungan dengan Kejadian Gizi Kurang pada Anak Usia 12-24 Bulan Artikel history. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Kesehatan, 7(1), 2338–9095.
Febryani, D., Rosalina S, E., & Susilo, W. H. (2021). Hubungan Antara Pengetahuan, Usia, Tingkat Pendidikan Dan Pendapatan Kepala Keluarga Dengan Perilaku Hidup Bersih Dan Sehat Pada Tatanan Rumah Tangga Di Kecamatan Kalideres Jakarta Barat. Carolus Journal of Nursing, 3(2), 170–180. https://doi.org/10.37480/cjon.v3i2.74
Fitriani, I., Nislawaty, & Mayasari, E. (2022). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan PHBS di Desa Pulau Rambai Wilayah Kerja Puskesmas Kampar Timur. Jurnal Imliah Ilmu Kesehatan, 1(1), 62–73.
Kemenkes. (2022). Hasil Survei Status Gizi Indonesia (SSGI) 2022. Kemenkes, 1–150.
Kumala, H., Afrinis, N., & Afiah. (2023). Hubungan Asupan Energi , Protein , Lemak dan Riwayat Penyakit Infeksi dengan Kejadian Underweight pada Balita Usia 24-59 Bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Purnama. INNOVATIVE: Journal Of Social Science Research Volume, 3(5), 11037–11049.
Kusumadila, K. S. (2021). Zat Gizi dan Anjuran Pola Makan (Guepedia, ed.). Guepedia.
Listyawardhani, Y., & Yunianto, A. E. (2024). Tingkat Kecukupan Protein dan Lemak dengan Kejadian Underweight pada Balita. Jurnal Keperawatan Profesional (KEPO), 5(1), 115–121. https://doi.org/10.36590/kepo.v5i1.1002
Masnah, C., & Saputri, I. M. (2020). Faktor Risiko Berat Badan Kurang Pada Balita di Puskesmas Paal V Kota Jambi. Riset Informasi Kesehatan, 9(2), 107–114. https://doi.org/10.30644/rik.v8i2.451
Novfrida, Y., Simatupang, E. J., Djami, M. E. U., Pusmaika, R., & Sumiati, I. (2022). Hubungan Pendapatan Keluarga dan Pola Makan dengan Kejadian Underweight Pada Balita. Indonesian Health Issue, 1(1), 1–7. https://doi.org/10.47134/inhis.v1i1.3
Nuzuliana, R., & Alviolita, S. N. (2021). Hubungan Perilaku Hidup Bersih Dan Sehat dengan Status Gizi Balita di Desa Sidorejo Lendah Kulon Progo Yogyakarta. Jurnal Sehat Mandiri, 18(2), 23.
Samino, Angelina, C., & Sulistri, A. (2020). Faktor Underweight Pada Balita 24-59 Bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Ambarawa Kabupaten Pringsewu. Jurnal Dunia Kesmas, 9(1), 1–8. https://doi.org/10.30809/phe.1.2017.21
Selvianita, D., & Sudiarti, T. (2021). Asupan Energi Sebagai Faktor Dominan Kejadian Underweight pada Balita Di Kabupaten Bogor. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 16(3), 169–178.
Tanjung, N. U., & Nazara, E. N. (2023). Hubungan Asupan Gizi Makro dan Riwayat Infeksi Dengan Malnutrisi Pada Balita di Puskesmas Lotu. Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat: Media Komunikasi Komunitas Kesehatan Masyarakat, 15(1), 23-28.
Utami, N. W., & Rahmawati, D. (2020). Frekuensi Makan, Asupan Energi Dan Protein Terhadap Status Gizi Pada Balita Di Puskesmas Minggir Sleman. INVOLUSI: Jurnal Ilmu Kebidanan, 10(2), 56–61. https://doi.org/10.61902/involusi.v10i2.132
Wijayanti, N. (2017). Fisiologi Manusia dan Metabolisme Zat Gizi. Malang: UB Press.
Wulandari, W. W., Rahayu, F., & . D. (2019). Hubungan Sanitasi Lingkungan Dan Riwayat Penyakit Infeksi Dengan Kejadian Stunting Di Wilayah Kerja Puskesmas Kerkap Kabupaten Bengkulu Utara Tahun 2019. Avicenna: Jurnal Ilmiah, 14(02), 6–13. https://doi.org/10.36085/avicenna.v14i02.374
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Annisa Sucia, Ai Sri Kosnayani, Nisatami Husnul

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.