Utilization of Purple Sweet Potato Juice As an Alternative Violet Crystal in Coloring Streptococcus sp Bacteria and Escherichia coli

Main Article Content

Undang Ruhimat
Rahayu Nirmatul Mutmainah
Siti Rahmah Kurnia Ramdan
Nabil Ridla Firdaus

Abstract

Gram staining is a staining method used to distinguish bacterial species into two major groups, namely Gram-positive and Gram-negative, Crystal violet is the primary (main) dye that will colour the target microorganisms. Staining in bacteria can be replaced using alternative substances with low cost, readily available and harmless, one of which uses substances that have anthocyanin content, namely purple sweet potato. The purpose of this study was to determine the results of using purple sweet potato as an alternative substance to replace crystal violet in staining Streptococcus sp and Escherichia coli bacteria. The method used is experimental. Based on the results of research that has been done on the use of purple sweet potato juice as an alternative substance to crystal violet in gram staining of Streptococcus sp and Escherichia coli bacteria, it shows that purple sweet potato material can be used at pH 6.5 and 5.7 while at pH 5.5 and 5 the bacteria are not perfectly coloured. So it can be concluded that purple sweet potato juice can be used as an alternative substance to Crystal violet in gram staining.

Article Details

How to Cite
Ruhimat, U., Mutmainah, R. N. ., Ramdan, S. R. K. ., & Firdaus, N. R. (2025). Utilization of Purple Sweet Potato Juice As an Alternative Violet Crystal in Coloring Streptococcus sp Bacteria and Escherichia coli. JURNAL KESEHATAN STIKes MUHAMMADIYAH CIAMIS, 11(2), 149–156. https://doi.org/10.52221/jurkes.v11i2.769
Section
Articles

References

Apriani, I. (2016). Pengembangan Media Belajar: Angkak Beras Merah dan Teh (Camellia sinensis) sebagai Pewarna Alternatif Preparat Basah Jaringan Tumbuhan. Bioilmi: Jurnal Pendidikan, 2(1).

Arrachman, K. (2016). Mikrobiologi pewarnaan. 1–20. Jakarta

Bota, W., Martosupono, M., & Rondonuwu, F. S. (2015). Potensi Senyawa Minyak Sereh Wangi (Citronella oil) dari Tumbuhan Cymbopogon nardus L. sebagai agen Antibakteri. Prosiding Semnastek.

Eddy, F. N. E., & Mutiara, H. (2015). Peranan Ibu Dalam Pemeliharaan Kesehatan Gigi Anak Dengan Status Karies Anak Usia Sekolah Dasar. Jurnal Majority, 4(8), 1–6.

Fahmi, A. (2020). Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Metanol Daun Bawang Batak (Allium chinense G. Don) Terhadap Streptococcus mutans dan Bacillus cereus Sebagai Bakteri Gram Positif. BIOLINK (Jurnal Biologi Lingkungan Industri Kesehatan), 6(2), 138–145.

Fatisa, Y. (2013). Daya Antibakteri Estrak Kulit dan Biji Buah Pulasan (nephelium mutabile) terhadap Staphylococcus aureus dan Escherichia coli secara in vitro. Jurnal Peternakan, 10(1).

Fitriyah, D., Ubaidillah, M., & Oktaviani, F. (2020). Analisis Kandungan Gizi Beras dari Beberapa Galur Padi Transgenik Pac Nagdong/Ir36. ARTERI: Jurnal Ilmu Kesehatan, 1(2), 154–160.

Gunawan, G., Chikmawati, T., Sobir, S., & Sulistijorini, S. (2016). Fitokimia genus Baccaurea spp. Bioeksperimen: Jurnal Penelitian Biologi, 2(2), 96–110.

Gustriani, N., Novitriani, K., & Mardiana, U. (2016). Penentuan Trayek pH Ekstrak Kubis Ungu (brassica oleracea l) sebagai Indikator Asam Basa dengan Variasi Konsentrasi Pelarut Etanol. Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Husada: Jurnal Ilmu-Ilmu Keperawatan, Analis Kesehatan Dan Farmasi, 16(1), 94–100.

Hendrik, H. (2006). Problema Haid: Tinjauan Syariat Islam dan Medis. Tiga Serangkai.

Hidayanti, A. S. N., Sulfiani, S., & Taufiq, N. (2021). Utilization Pemanfaatan Ekstrak Kulit Ubi Jalar Ungu Sebagai Pengganti Crystal Violet pada Pewarnaan Gram. Jurnal Sehat Mandiri, 16(2

Irianti, T. T., & Pramono, S. (2022). Penuaan Dan Pencegahannya: Proses Faali Biokimiawi dan Molekuler. UGM PRESS.

Jannah, Y. N., Islawati, I., & Asriyani, A. (2023). Pemanfaatan Ekstrak Daun Bayam Merah (Althernantera amoena voss) sebagai Pewarna Alami pada Pewarnaan Bakteri Klebsiella Pneumoniae. Nuhela Journal of Injury, 2(2), 154–162.

Juliantina, F., Citra, D. A., Nirwani, B., Nurmasitoh, T., & Bowo, E. T. (2009). Manfaat Sirih Merah (Piper crocatum) sebagai Agen Anti Bakterial terhadap Bakteri Gram Positif dan Bakteri Gram Negatif. Jurnal Kedokteran Dan Kesehatan Indonesia, 1, 12–20.

Lutviandhitarani, G., Harjanti, D. W., & Wahyono, F. (2015). Green Antibiotic Daun Sirih (Piper betle L.) sebagai Pengganti Antibiotik Komersial untuk Penanganan Mastitis. Jurnal Agripet, 15(1), 28–32.

Luziana, F., & Permatasari, D. (2020). Kajian Pola Isoterm Adsorpsi Zat Pewarna Kristal Violet Pada Adsorben Dari Karbon Cangkang Kelapa Sawit Dengan Pelapisan Partikel Fe3O4. Prosiding Seminar Nasional Ilmu Teknik Dan Aplikasi Industri Fakultas Teknik Universitas Lampung, 3.

Marbun, R. W. S., Mardanif, F. N., & Aini, U. F. (2020). Pemanfaatan Sari Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas poiret) sebagai Zat Pewarna pada Pewarnaan Gram terhadap Bakteri Staphylococcus aureus dan Escherichia coli. Klinikal Sains: Jurnal Analis Kesehatan, 8(2), 82–89.

Misbach, S. R. (2016). Pemanfaatan Sari Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas poiret) Sebagai Zat Pewarna Pada Pewarnaan Staphylococcus aureus. Jurnal Teknologi Laboratorium, 5(2), 59–63.

Misbach, S. R., & Yuniarty, T. (2016). Pemanfaatan Sari Ubi Jalar Ungu ( Ipomoea Batatas Poiret ) Sebagai Zat Pewarna Pada Pewarnaan Staphylococcus Aureus. Teknolab, 5(2), 1–5.

Padmaningrum, R. T., Marwati, S., & Wiyarsi, A. (2012). Karakter Ekstrak Zat Warna Kayu secang (Caesalpinia sappan L) sebagai Indikator Titrasi Asam Basa. Prosiding Seminar Nasional Penelitian, Pendidikan Dan Penerapan MIPA Hal. K-1–K-9., Fakultas MIPA, Universitas Negeri Yogyakarta.

Rahmatullah, W., Novianti, E., & Sari, A. D. L. (2021). Identifikasi Bakteri Udara menggunakan Teknik Pewarnaan Gram. Jurnal Ilmu Kesehatan Bhakti Setya Medika, 6(2), 83–91.

Setiawan, D. (2023). Konsentrasi Anti-HBs Pada Karyawan Rumah Sakit Yang Telah Melakukan Vaksinasi Hepatitis B. Masker Medika, 11(1), 55-61. https://doi.org/10.52523/maskermedika.v11i1.518

Santoso, W. E. A., & Estiasih, T. (2014). Jurnal Review: Kopigmentasi Ubi Jalar Ungu (ipomoea batatas var. ayamurasaki) dengan Kopigmen Na-kaseinat dan Protein Whey serta Stabilitasnya terhadap Pemanasan. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 2(4), 121–126.